Jongeren tot 24 jaar betalen 2 tot 2,5 keer zoveel premie voor hun autoverzekering als oudere mobilisten.

Volgens Verzekeringvergelijk.nl, die tien grote verzekeraars vergeleek, is het premieverschil te groot ondanks het hogere risico op schade.

De WA-verzekering voor een middenklasse-auto kost een jongere gemiddeld 82 tot 100 euro per maand, terwijl een oudere bestuurder 37 tot 55 euro betaalt.

Bij het berekenen van de premie springen vooral Kruidvat en Klaverblad er negatief uit. Voor het verzekeren van een Volkswagen Golf 1.9 uit 2004 betaalt een jongere bij de goedkoopste verzekeraar 92 euro per maand. Bij Kruidvat kost een WA-verzekering ruim 336 euro per maand. Klaverblad rekent 213 euro per maand aan premie.

Premie

Woensdag bleek uit onderzoek van Independer.nl dat de premies die verzekeringsmaatschappijen rekenen flink uiteenlopen als het om autoverzekeringen gaat. Het verschil in premie is het grootst onder 18- tot en met 24-jarigen, namelijk 425 procent. Het gemiddelde premieverschil is 341 procent.

Uit onderzoek van Goedkoopsteautoverzekering.net onder een kleine groep van 288 automobilisten blijkt donderdag dat de helft niet weet hoeveel geld zij kwijt zijn aan hun autoverzekering. Bovendien weet 43 procent niet welke schade gedekt wordt door de verzekering.