De sterke groei van aankopen via internet in Europa brengt ook met zich mee dat er steeds vaker wordt gefraudeerd met onlinebetalingen.

Dat blijkt uit dinsdag verschenen cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB).

In 2012 was er volgens de ECB voor het eerst sinds 2008 sprake van een toename van fraude met betaalkaarten, vooral veroorzaakt door internetaankopen. Van iedere 2635 euro afgerekend met een betaalkaart ging 1 euro verloren door fraude. Dat komt neer op 0,038 procent.

In 2011 was dit 0,036 procent. Daarmee groeide de totale schade van de fraude met 14,8 procent tot 1,33 miljard euro.

In Frankrijk, Groot Brittannië en Luxemburg worden de grootste verliezen geleden, als gevolg van fraude met betaalpassen.

Betaalkaarten

In totaal werd er in de Europese Unie en de overige SEPA-landen Zwitserland, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Monaco 3500 miljard euro via betaalkaarten uitgegeven, blijkt uit het onderzoek.

Aanvullende maatregelen om fraude tegen te gaan zijn wenselijk, volgens het ECB. Statistieken wijzen wel uit dat fraude buiten Europa vaker voorkomt. Volgens vicepresident van de ECB Vitor Constancio komt dat door de strenge regels die de regio hanteert.

Betaling

In zestig procent van de gevallen waar sprake was van fraude kwam geen fysieke kaart aan de betaling te pas, maar werd de betaling via internet, telefoon of post gedaan. Een zesde van de fraude gebeurde bij geldautomaten, een kwart bij betaalautomaten.

In vergelijking met 2008 werd wel 9,3 procent minder fraude gepleegd in 2012, terwijl de totale som aan transacties met zeventien procent toenam. Ook dat is volgens de ECB te danken aan verbeterde veiligheidnormen.