Mensen die hun verkeersboetes echt niet kunnen betalen, hoeven niet langer de cel in als het aan de kantonrechters ligt.

Ze scherpen de regels hiervoor aan, zo schrijft het AD maandag.

Het Centraal Justitieel Incassobureau diende vorig jaar 37 duizend keer het verzoek in voor een gijzeling vanwege onbetaalde verkeersboetes. Mensen die hun boete niet betalen, belanden in de gevangenis als het verzoek door de kantonrechter wordt ingewilligd. Hun schuld blijft gedurende die periode staan.

Onterecht, zo vinden de rechters. "Het is heel vervelend als mensen worden gegijzeld die echt niet kunnen betalen. Er moet aantoonbaar sprake zijn van onwil, niet van onmacht", zegt voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker in het AD.

Daarom worden gijzelingsverzoeken in de toekomst bij twijfel afgewezen en moet het Openbaar Ministerie met meer 'gedegen' dossiers komen om te voorkomen dat mensen die tot hun nek aan in de schulden zitten in de cel terechtkomen.

"Het gaat om mensen die afkomstig zijn uit de onderkant van de samenleving. Dit zijn niet de mensen met aangeharkte tuintjes die hun leven op orde hebben", aldus Bakker.