Studenten die na het afronden van hun studie nog een tweede opleiding willen volgen, zijn volgend studiejaar duurder uit.

Dat schrijft Spits naar aanleiding van acht universiteiten die het collegegeld hebben bekendgemaakt.

Het collegegeld wordt in de meeste gevallen verhoogd met een paar honderd euro, maar kan oplopen tot 4.000 euro. De duurste masterstudie is geneeskunde aan de universiteit Maastricht, ongesubsidieerde studenten betalen 32.000 euro per jaar.

Sinds 2010 krijgen instellingen geen geld meer van het ministerie voor studenten die een tweede studie volgen. Daardoor betalen zij veel meer dan het standaard collegegeld van 1.906 euro.

De Vrije Universiteit is een uitzondering; de Amsterdamse universiteit laat de huidige tarieven intact en verlaagt zelfs voor enkele studies het collegegeld.

Studie

Volgens Jorien Janssen, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), volgden 2012 zo’n 25.000 studenten een tweede opleiding. Iets meer dan de helft volgde een universitaire opleiding; 46 procent studeerde aan een hogeschool waar het collegegeld gemiddeld 6.000 euro bedraagt.

In vergelijking met 2010 is het percentage jongeren dat in 2012 voor een tweede universitaire opleiding koos met 23 procent afgenomen. In het hbo daalde het aantal vervolgstudies met 12 procent.

Janssen geeft tegenover ING het advies om een tweede studie naast de eerste opleiding te volgen. Een student betaalt dan alleen het collegegeld voor de eerste studie.