De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil overstapdrempels voor de consument verminderen, met name bij zorgverzekeringen en energie.

Dat blijkt woensdag bij de presentatie van de zes thema's waar de autoriteit zich de komende twee jaar op gaat richten.

Volgens Chris Fontijn, bestuursvoorzitter bij de ACM, wisselt slechts 7 procent van de Nederlanders van zorgverzekering. Het aantal overstappers wat betreft energieleverancier ligt met 13 procent een stuk hoger.

"Onze indruk is dat mensen onterecht denken dat overstappen van zorgverzekering niets oplevert of het ze in de problemen brengt."

Fontijn geeft aan te willen kijken welke drempels de consument ervaart, maar kan zich daarbij voorstellen dat er gekeken wordt of Nederlanders ook gedurende het jaar van zorgverzekeraar kunnen wisselen.

Consument

Naast de overstapdrempels wil de ACM ook kijken hoe de consument kan profiteren van online ontwikkelingen, en daarbij veilig kan internetten. Ook samenwerkingen in de zorg die van belang zijn voor de consument worden gestimuleerd.

Andere thema's zijn publieke aanbestedingen en de investeringsbereidheid in telecom- en energienetwerken.

Na de zomer wil ACM ook de bancaire sector onder de loep nemen. Acht op de tien Nederlanders is klant bij een van de vier grootste banken, waardoor kleine banken minder goed kunnen concurreren.