Je relatie beëindigen is een nare beslissing. Het gaat gepaard met verdriet, teleurstelling, woede, frustratie. Maar misschien ook opluchting. Wat kun je doen? En waar te beginnen?

Meer dan 1 op de 3 huwelijken eindigt in een echtscheiding. En ook samenwonen, al dan niet geregistreerd, is geen garantie voor eeuwige liefde. Huwelijken die worden ontbonden, hebben gemiddeld 14,5 jaar standgehouden. Het kan dus ook pas na jaren misgaan.

Is uit elkaar de beste oplossing, dan moet er een boel worden geregeld, stap voor stap. Dat is niet makkelijk, want je leven staat op zijn kop. Probeer samen goede afspraken te maken, hoe lastig dit ook kan zijn. Dat geeft je overzicht en rust.

Stap 1: papieren verzamelen

Zorg dat je een goed beeld hebt van jullie financiële situatie. Dat maakt het makkelijker om afspraken te maken. Begin met het verzamelen van belangrijke financiële gegevens, zoals de huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of samenlevingscontract, salaris- en pensioengegevens, hypotheekpapieren en een overzicht van overige bezittingen en schulden.
 
Stap 2: inkomsten en uitgaven

Zet jullie inkomsten en uitgaven op een rij. En maak daarna een inschatting van ieders inkomsten en uitgaven na de scheiding. Hoeveel dit is, kan mee- of tegenvallen. In Nederland gaan vrouwen er na een scheiding gemiddeld 23% in inkomen op achteruit. Dat is bijna een kwart. Mannen gaan er in koopkracht juist op vooruit: met 7%. Daalt je inkomen, dan kun je aanspraak maken op alimentatie en heb je misschien recht op (meer) toeslagen.

Stap 3: afspraken maken

Afspraken maken helpt om de scheiding zo te regelen zoals jullie het graag willen. Bijvoorbeeld door het met elkaar eens te worden over:

•    de kinderen en hun opvoeding. Hiervoor moet je een ouderschapsplan opstellen.
•    de hoogte van eventuele alimentatie
•    wat er met jullie koophuis gebeurt: blijft één van jullie er wonen of verkopen jullie het liever?
•    de verdeling van jullie overige vermogen, het pensioen en de schulden

Sommige stappen kunnen veel tijd en energie kosten. Een specialist inschakelen kan dan helpen. Hoe beter jullie tot overeenstemming komen, hoe soepeler de scheiding verder zal verlopen en hoe positiever je straks op deze periode zult terugkijken.

Stap 4: mediator of advocaat?

Een specialist kan jullie helpen om het proces zo soepel mogelijk te doorlopen. Zijn jullie nog on speaking terms en willen jullie er samen uitkomen? Dan kan een mediator jullie misschien helpen om de laatste punten uit te werken. Als overleggen niet meer mogelijk is, kies dan voor een advocaat.

Stap 5: officieel uit elkaar

Hebben jullie alles geregeld en zijn de belangrijkste afspraken gemaakt, dan kunnen jullie de scheiding aanvragen. De rechter ontbindt het huwelijk. Ongehuwde samenwoners met een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap kunnen dit laten beëindigen bij de notaris.

Uit elkaar gaan is een periode afsluiten, maar ook een nieuw begin. Als je weet hoe je er financieel voorstaat geeft dit je grip op je situatie. En dat is een goede start om een nieuw leven op te bouwen.