Een briefje van vijftig vinden dat per ongeluk tussen de kussens van de bank was gevallen. Dat gevoel, maar dan nog beter. 10 tips om geld te vinden dat op je ligt te wachten.

1. Pak die toeslagen

Heb je recht op zorgtoeslag, kindgebonden budget, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Maak een proefberekening en ontdek of je met jouw inkomen en leefsituatie voor deze toeslagen in aanmerking komt. 

2. Belastingmannetjes weten meer

Laat je belastingaangifte eens verzorgen door een belastingadviseur. Misschien heb je recht op meer aftrekposten, vrijstellingen en andere voordelen dan je denkt.

3. Gebruik je creditcard slim

Wat een gemak: met een creditcard heb je altijd geld bij de hand. Duur geld, dat wel. Los je creditcard steevast aan het einde van de maand af. Anders betaal je telkens rente. 

4. Sluit die lening over

Kopen op afbetaling lijkt zo aantrekkelijk. Maar in feite sluit je een dure lening af. Sluit hem over naar een goedkopere lening. Hiervoor betaal je soms een ‘boete’, maar onder de streep houd je geld over.

5. Iedereen kan onderhandelen

Het zal je verbazen op hoeveel producten en diensten je kunt afdingen. Bel bijvoorbeeld je energieleverancier op om te zeggen dat je wilt overstappen, en de kans is groot dat hij ‘toevallig’ net een aantrekkelijke aanbieding voor je heeft als je blijft. Op Mijn Geld staan handige tips om te onderhandelen.

6. Zuinig met energie

Je kunt ook energiekosten besparen door minder energie te verbruiken. Isolatie, zonnepanelen, een zuinige ketel: genoeg tips om energie te besparen.

7. Verzekeringen tegen het licht

Niet alle verzekeringen zijn strikt noodzakelijk. Wellicht zijn er risico’s die je durft te nemen en die niet per se gedekt hoeven te worden? Check ook of je voor sommige risico’s niet toevallig dubbel verzekerd bent.

8. Kijk en vergelijk

Zeg nooit ‘ja’ tegen de eerste de beste aanbieder van energie, verzekering of internet, tv en telefoon in één. Ga naar een vergelijkingssite en kies er een die bij je past of welke de goedkoopste is.

9. Zet het mes in je abonnementen

Heb je dat sportschoolabonnement echt nodig als je er maar eens per maand komt? Hoe groot is de kans dat je ooit  de loterij wint? Kijk eens kritisch naar je abonnementen. Het scheelt je maandelijks geld.

10. Consumenten, verenigt u

Collectief inkopen bespaart ook vaak geld. Bijvoorbeeld op energie of de zorgverzekering.

Geld besparen is een way of life. Het levert veel op. En het geeft je de kans om je geld te besteden aan de dingen die je echt de moeite waard vindt.