Lig je wel eens wakker van je hypotheek? Dat is niet de bedoeling. Meer grip op je huis en hypotheek. Dat woont een stuk fijner.

Jarenlang hoorde je van iedereen ‘kopen is beter dan… of ‘Kopen is beter dan blijven huren, want zo bouw je nooit vermogen op’. En een eigen huis voelt ook als een rijk bezit. Maar sinds de huizenprijzen zijn gaan dalen, ervaar je het hebben van een eigen woning misschien ook als zorg. Je huis staat ‘onder water’ als de waarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld. Als je je huis dan wilt verkopen, blijf je zitten met een restschuld

Geen verhuisplannen, geen probleem

Je huis onder water hoeft geen probleem te zijn, als je er nog lang in wilt blijven wonen. Zeker als je de hypotheeklasten  goed kunt betalen. 
Toch een oncomfortabel gevoel? Je kunt dan overwegen om extra af te lossen. Dit verkleint het risico op een restschuld bij verkoop. Weeg de voor- en nadelen van versneld aflossen tegen elkaar af. Dan kan je bepalen of dit gunstig is voor jou.

Restschuld meefinancieren in nieuwe woning

Wil je verhuizen, dan kun je de restschuld onder bepaalde voorwaarden meefinancieren in de hypotheek van je nieuwe huis. De restschuld is hiermee natuurlijk niet verdwenen, maar het kan wel helpen om je verhuisplannen door te zetten. Het huis dat je wilt kopen is misschien ook in waarde gedaald net als je huidige huis. In dat geval kun je je nieuwe huis voor een lager bedrag kopen.

Een voorbeeld: stel, de huizenprijzen zijn met 10% gedaald. Je eigen huis was 200.000 euro waard en nu nog maar 180.000 euro. Het huis waarop je je oog hebt laten vallen, is niet meer 300.000 euro waard maar 270.000 euro. Uit de verkoop van je huidige woning heb je misschien een restschuld van 20.000 euro. Maar het huis dat je graag wilt kopen, kost nu ook 30.000 euro minder. Deze berekening helpt je wellicht bij het maken van de keuze om wel of niet te verhuizen als je een restschuld hebt. Natuurlijk is het belangrijk om verstandig te lenen. Je zult de restschuld wel moeten aflossen.

Korte looptijd is een risico

Op de einddatum van je hypotheek moet deze volledig zijn terugbetaald. Dat is lastig als je huis onder water staat en de looptijd van je hypotheek is nog maar kort. De hypotheek verlengen kan niet altijd meer. Heb je op dat moment geen eigen vermogen om de hypotheekschuld af te lossen, dan kan het gevolg zijn dat je de woning moet verkopen. Dit kan leiden tot een restschuld.
Gelukkig is de rente die je betaalt over de restschuld – onder voorwaarden – de komende tien jaar aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Dat verzacht de pijn een beetje.

Geen stress als het niet nodig is
Grip hebben op je huis en hypotheek: dat woont een stuk fijner en geeft rust. Doe de Hypotheek Stresstest om te zien hoe je ervoor staat en doe je voordeel met de tips. Persoonlijk advies nodig? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.