Het aftellen is begonnen voor de chipknip. Het Nederlandse betaalmiddel, dat het laatste jaar van zijn bestaan is ingegaan, verloor vorig jaar opnieuw aan populariteit.

Het chipknippen beleefde in 2010 zijn hoogtepunt, met 178 miljoen transacties. Sinsdien ging het gestaag bergafwaarts. In 2013 turfde betaalorganisatie Currence nog maar 121 miljoen transacties tegen 148 miljoen in het voorgaande jaar.

Het opladen van de chipknip nam ten opzichte van 2012 ook sterk af, met bijna een kwart (23,9 procent) tot 17,6 miljoen keer.

Currence, de eigenaar van dit en andere collectieve betaalmiddelen, besloot vorig jaar maart een einde te maken aan de in 1996 ingevoerde chipknip. Door de tanende belangstelling was het financieel niet meer aantrekkelijk om het betaalmiddel overeind te houden. Per 1 januari 2015 is het over en uit.

Saldo

Directeur Piet Mallekoote van Currence: ''Zowel de banken als Currence hopen dat consumenten het chipknipsaldo op hun betaalpas zo snel mogelijk afwaarderen."

"Het chipknipsaldo blijft uiteraard van de pashouder. Maar het algeheel advies luidt: Gebruik uw chipknip niet meer of heeft u nog een oude chipknip liggen? Zet hem dan nu al op nul."

Kantines

Bedrijfskantines zijn naarstig op zoek naar een alternatief voor de chipknip. 2014 is het laatste jaar dat de betaalmethode in gebruik is. "Een eenduidige vervanger hebben de cateraars nog niet gevonden", zegt secretaris van brancheorganisatie Veneca Jos van Straten dinsdag.

Het voordeel van de chipknip is dat klanten snel kunnen afrekenen en bedrijven geen geld in kas hoeven hebben, zegt Van Straten. "Cateraars testen nu betaalmethoden waarbij klanten betalen met hun telefoon, pinpas of vingerafdruk. Maar de verschillende systemen kunnen niet met elkaar praten en dat leidt tot extra kosten."

Tussen 2010 en 2013 nam het gebruik van de chipknip al met een derde af. Toch rekenden klanten vorig jaar nog steeds 121 miljoen keer af met de chip, waarvan 53 miljoen keer bij cateringbedrijven.

Behalve in de catering gebeurt chippen nog veel bij parkeer- en snoepautomaten.