Unicef Nederland introduceert een nieuwe vorm van doneren: flexdoneren. Dat houdt in dat de donateur iedere maand via zijn of haar bankrekening beslist om een gift te geven of niet.

Dat maakte de kinderrechtenorganisatie dinsdag bekend. ''Het is een uitkomst voor mensen die willen bijdragen aan het werk van Unicef, maar niet aan een maanddonatie willen vastzitten’’, aldus de hulporganisatie.

De flexdonateur krijgt iedere maand een sms waarin de afschrijving van het gekozen maandbedrag wordt aangekondigd. Dan bepaalt de donateur of de afschrijving doorgaat of niet.

''Om over te slaan, moet binnen 3 dagen 'UNICEF overslaan' worden ge-sms't naar 3669. Doet de donateur niets, dan wordt het maandbedrag gewoon van de bankrekening afgeschreven", aldus Unicef.

Gift

Tegelijkertijd kunnen donateurs via diezelfde sms ook het maandbedrag wijzigen of een extra gift geven.

Unicef zegt dat er een groeiende groep Nederlanders is dat niet meer wil vastzitten aan een vaste donatie aan een goed doel. In een proefperiode wierf de organisatie al bijna 6000 flexdonateurs.

Onderzoek van WBK Marktonderzoek toonde aan dat 80 procent van deze groep mensen een gebruikelijk maandelijks, vast lidmaatschap met Unicef niet zou zijn aangegaan.