Er gaan vast dagen, weken, misschien maanden voorbij dat je niet aan je pensioen denkt. Je hebt wel iets anders aan je hoofd.

Wie doet dit weekend de boodschappen? Zal ik mijn pak nog laten stomen voor dat sollicitatiegesprek volgende week? Gaan we deze zomer kamperen of huren we een huisje? Verder kijken we meestal niet vooruit, we vinden het vaak leuker en belangrijker om na te denken over nu dan over later. Terwijl het jezelf heel veel rust geeft als je zekerheid hebt voor later.
 
Weet je hoeveel pensioen je krijgt?

Hoe meer uren per week je werkt en hoe langer je bij één werkgever blijft, hoe meer pensioen je opbouwt. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel precies. Dat hoeft niet veel te zijn als je partner een riant pensioen opbouwt. Maar wil je daar  afhankelijk van zijn? En misschien is het in jouw branche wel moeilijk om tot je 67e door te werken Dan moet je in kortere tijd meer pensioen opbouwen. Allemaal dingen om nu al rekening mee te houden.

Geen  geldzorgen op je 67e

In Nederland hebben we afgesproken dat 70% van het laatstverdiende loon een goed pensioen is. Maar is dit genoeg voor jou? Wil je op dezelfde voet doorleven na je laatste werkdag? Dan heb je netto ongeveer even veel nodig als nu. Je denkt misschien dat je (veel) minder gaat uitgeven als je ouder wordt. Maar zal dat echt zo zijn? Waarschijnlijk heb je meer zorg nodig. Zorg die steeds duurder wordt. En hé, als je eindelijk volop tijd hebt voor musea, stedentrips en vooruit, af en toe een dagje Efteling met de kleinkinderen, dan wil je dat toch ook zorgeloos kunnen doen?

Je kunt nú extra geld opzij zetten

Als je verwacht meer pensioen nodig te hebben, dan kun je zelf voor een aanvulling zorgen. Misschien kun je extra pensioen opbouwen via je werkgever. Of kies voor een lijfrente. Je betaalt dan elke maand premie. Vanaf je pensioendatum keert de lijfrente de rest van je leven maandelijks een bedrag uit. Over de uitkering betaal je belasting, maar de premie is aftrekbaar. Je kunt ook vermogen opbouwen door te sparen of te beleggen, of beide.

Versneld aflossen?

Je hebt minder pensioen nodig als je tegen die tijd lagere hypotheeklasten hebt. Alles wat je nu aflost op je hypotheek, hoef je straks niet meer uit te geven. Versneld aflossen heeft voor- en nadelen.

Genoeg om te regelen en over na te denken. Misschien toch een keer op zaterdagmiddag met je pensioen aan de slag, om daarna te genieten van de rust die dat geeft.