Hoera, gezinsuitbreiding! Je leven staat op z’n kop en ook financieel gaat er veel veranderen. Regel, nog vóór de beschuit met muisjes, de belangrijkste geldzaken voor nu en later.

Kinderen kosten geld. Hoe meer monden te voeden, hoe voller de boodschappenwagen en hoe meer energie je verstookt. Dat zal zo blijven tot de kinderen het huis uit gaan. Het CBS rekende uit dat één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar gezinsinkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 26%, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. 

Het begint met veel babyspullen

Een wieg, kinderwagen, autostoeltje, garderobe op de groei. Volgens het Nibud kost de babyuitzet al gauw zo’n 480 euro, afhankelijk van hoe gek je het wilt maken. Vervolgens ben je zo’n 25 euro per maand kwijt aan andere babyspullen. Een aantal zaken kun je misschien overnemen of lenen van vrienden of familie. En vergeet niet dat kraambezoek ook graag iets wil geven.

Meer werken, minder inkomen

Na de kraamtijd gaat het gezinsinkomen vrijwel zeker achteruit doordat jij, je partner, of jullie allebei, minder gaan werken. Laat je werkgever ruim voor de uitgerekende datum voorrekenen hoeveel jullie netto inleveren bij minder uren. Vergeet daarbij je pensioenopbouw niet. Dan weet je in hoeverre je je uitgavenpatroon moet aanpassen.

Creatief met kinderopvang

En dan de kinderopvang, een flinke kostenpost. Voor sommige gezinnen zo groot, dat ze minder gaan werken om vaker zelf voor de kinderen te kunnen zorgen. Sommige ouders spreken af om beurtelings een dag in de week op elkaars kinderen te passen. Heb je twee of meer kinderen, dan is een oppas aan huis misschien een goedkoper alternatief dan het kinderdagverblijf.

Voor later

Misschien willen jullie het huis op den duur verbouwen. Een tweede badkamer, of een extra slaapkamer op zolder. Misschien wil je ook geld sparen voor de studie van de kinderen, of hun rijlessen kunnen betalen als ze zo ver zijn. Ga voor jezelf na hoeveel geld je daar nu voor kunt en wilt wegzetten.
Ook als je er niet meer bent, wil je je kinderen goed verzorgd achterlaten. In een testament leg je vast wie jouw bezittingen en schulden krijgen. Erfrecht is complexe materie, zeker bij samengestelde gezinnen. De notaris kan je er alles over vertellen.

Mag ik mijn zakgeld, pap?

Over een paar jaar is het de beurt aan je kind om zich te verdiepen in geldzaken. De meeste kinderen zijn vanaf een jaar of 6 toe aan zakgeld. Het is een leuke manier om te leren omgaan met geld. Het begint met 50 cent of een euro per week. Scholieren die op de middelbare school zitten, krijgen gemiddeld 26 euro per maand. Maak je borst maar nat voor stevige onderhandelingen over de hoogte van het bedrag. Zeker als je kind net zo financieel fit is als jij.