Gefeliciteerd! Je gaat samenwonen. Met de liefde zit het ongetwijfeld goed. Maar heb je ook je geldzaken op orde?

Gaan samenwonen betekent: veel regelen. Niet zo romantisch misschien, maar als je nu je geldzaken op orde hebt, geeft dat een prettig gevoel van zekerheid voor de toekomst. 

Bij jou of bij mij?

Knoop één om door te hakken: waar gaan we wonen? Trek je in bij je partner of andersom, en gaan jullie samen huren? Dan kun je de verhuurder verzoeken om de ‘inwonende’ partner voortaan als medehuurder aan te merken. Bij een koopwoning is het iets ingewikkelder. Je kunt laten vastleggen dat jullie automatisch samen eigenaar van de woning worden. De intrekkende partner kan zich ook inkopen, of meebetalen in de vorm van ‘huur’.

Kopen of huren?

Liever een nieuwe start in een nieuwe woning? Iets kleins en betaalbaars, of maar meteen iets op de groei? Het voordeel van huren is de flexibiliteit: de huur is snel opgezegd en verhuizen is meestal niet zo’n probleem. De verhuurder betaalt eventueel onderhoud aan de woning. En heb je een laag inkomen? Dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. 

Kopen heeft als voordeel dat je vermogen opbouwt. De hypotheekrente die je betaalt, is meestal fiscaal aftrekbaar. Je kunt het huis verbouwen zoals je wilt. En zolang de rente niet verandert, zijn de hypotheeklasten meestal stabiel. Maar er gebeurt veel op de woningmarkt. Regels voor huizenbezitters veranderen voortdurend en de hypotheekrenteaftrek staat ter discussie. Laat je goed informeren, bijvoorbeeld door het online seminar ‘Huren of kopen?’ te volgen. En zet dan alle plussen en minnen voor jezelf op een rij. Neem de tijd, Funda is geduldig.

Welke vaste lasten wil je?

Koop je een woning, dan moet je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Aan de hypotheek zijn soms een overlijdensrisicoverzekering en kapitaalverzekering gekoppeld. Ook zonder een inboedel- en opstalverzekering kun je eigenlijk niet. Maar heb je ook een woonlastenverzekering en rechtsbijstandsverzekering nodig? Het is goed om het risico af te wegen tegen de kosten.

Dan zijn er nog de gemeentelijke heffingen die je als huiseigenaar betaalt, zoals onroerendezaakbelasting, rioolheffing en reinigingsheffing. Ook het onderhouden van de woning kost geld: gemiddeld 300 euro per maand.

Samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract leg je afspraken vast over de kosten van elkaars levensonderhoud en de verdeling van de kosten van de huishouding. Maar ook over het gebruik van bankrekeningen en zaken als het verdelen van bezittingen bij het beëindigen van de relatie. Voor een samenlevingscontract ga je naar de notaris. Je kunt ook samenwonen zónder contract. Maar dan heb je bijvoorbeeld geen recht op partnerpensioen.

Waar je liever niet aan denkt

Ben je toch bij de notaris, laat je dan meteen adviseren over de mogelijkheden om je nalatenschap te regelen. Ook de voogdij over eventuele kinderen kun je in je testament laten vastleggen. En als we het dan toch over later hebben: de overlijdensrisicoverzekering. Deze keert eenmalig een bepaald bedrag uit aan nabestaanden als jij en/of je partner overlijdt. Met dit geld kan de nabestaande bijvoorbeeld de huur of hypotheek blijven betalen en eventuele extra kosten voor kinderopvang.

Betaal jij of ik?

Een gezamenlijke bankrekening is handig voor de vaste lasten en andere huishoudelijke uitgaven. Zo’n rekening geeft duidelijkheid over wat er per maand binnenkomt en waaraan het geld wordt besteed. In veel huishoudens maken de partners een gelijk bedrag over van hun privérekening, ongeacht hoeveel ze beiden verdienen. Je kunt natuurlijk ook een verdeelsleutel afspreken. En stort, als het even kan, maandelijks een vast bedrag op de gezamenlijke spaarrekening.

Maar nu eerst… vieren dat jullie ‘officieel’ samen zijn. Met een diner bij kaarslicht, betaald van de gezamenlijke rekening.