Sparen, beleggen, of beide, wat past het best bij jou? Het is fijn om geld achter de hand te hebben. Om je dromen waar te maken, of voor als het eens tegenzit, bijvoorbeeld omdat je tijdelijk zonder werk zit of omdat de auto ermee ophoudt. 

Of gewoon ‘voor later’, zodat je de dingen kunt blijven doen die het leven aangenaam maken. Met een bedrag met een paar nullen op de bank heb je een buffer. Geld lenen hoeft dan niet. Dit gevoel van zekerheid en onafhankelijkheid is goud waard. Vermogen bouw je op door te sparen of te beleggen, of beide. Waar ga jij voor?

Sparen geeft zekerheid

Als je je geld op een spaarrekening zet, kun je het vrij opnemen. Je krijgt rente, waardoor je verzekerd bent van een bepaald rendement. Ook weet je zeker dat je de ‘inleg’ terugkrijgt. De andere kant van het verhaal is dat het vermogen dat je opbouwt, ongemerkt minder waard wordt. Je kunt aan het einde van de rit minder met je geld doen dan nu, omdat het leven in de tussentijd duurder is geworden. Op een deposito zet je je spaargeld voor langere tijd vast. Je kunt het dan niet tussentijds opnemen, maar je krijgt meer rente.

Beleggen levert vaak meer op

Heb je het geld pas over lange tijd nodig, dan kan beleggen aantrekkelijk zijn, zeker nu de spaarrentes laag zijn. Schrik niet als het rendement af en toe flink schommelt. Je kunt ineens een deel van je inleg kwijt zijn. Dit risico neemt af als je het geld voor langere tijd belegt. Dan brengt beleggen over het algemeen meer op dan sparen. Beleggen is echt niet alleen voor mensen die goed in de slappe was zitten. Wil je weten of het iets is voor jou? Sluit je dan aan bij een beleggingsclubje, doe een cursus of volg het online seminar Beleggen
 
Wat past het best bij jou?

Sparen is niet beter dan beleggen, of andersom. Beide mogelijkheden hebben hun voors en tegens. Misschien past een combinatie van sparen en beleggen wel het best bij jou. Zet je wensen op een rijtje, praat erover of laat je goed informeren. Dan kun je een weloverwogen beslissing nemen. En geniet van dat fijne gevoel dat je langzaam maar zeker toewerkt naar het waarmaken van je droom.