Consumenten betalen gemiddeld te veel voor hun reisverzekering. Dat stelt vergelijkingssite Reisverzekering.nl na een eigen onderzoek.

Bijna driekwart van de ondervraagden heeft een doorlopende reisverzekering. Gemiddeld tellen ze daar jaarlijks 57,12 euro voor neer. 

Dat bedrag ligt volgens de site bijna 2,5 keer zo hoog als de goedkoopste doorlopende reisverzekering van 24,48 euro.

Zo'n 12 procent zegt een kortlopende reisverzekering te hebben. Zij zijn daar gemiddeld 1,77 euro per dag aan kwijt. De meeste vakanties met een kortlopende reisverzekering duren zestien dagen. Het verzekeringsbedrag komt daarmee uit op 28,32 euro.

"Voor dat bedrag heb je dus een kortlopende reisverzekering, en die is alleen geldig voor die ene vakantie", legt de vergelijkingssite uit. 

Hele jaar

Ook is een korte verzekering gemiddeld duurder dan de goedkoopste doorlopende verzekering van 24,48 euro. "Voor dat bedrag ben je dan ook nog het hele jaar door verzekerd, bijvoorbeeld als je nog een stedentrip boekt of toch nog een weekendje weggaat."

Ruim 80 procent van de mensen met een kortlopende reisverzekering gaat jaarlijks twee weken of langer op vakantie. Voor hen is het voordeliger om een doorlopende reisverzekering te kiezen, tenzij ze een kortlopende variant kunnen vinden die goedkoper is dan 1,77 euro per dag.

Poliskosten

"Voor hetzelfde bedrag heb je dan een jaar lang een reisverzekering. Bovendien betaal je bij meerdere vakanties met een kortlopende reisverzekering telkens opnieuw poliskosten." 

En aangezien de premie gebaseerd is op het aantal vakantiedagen, wordt een kortlopende verzekering alleen maar duurder als de consument langer op vakantie gaat.

Diefstal

De reisverzekering wordt het meest aangesproken voor gestolen bagage. Van de verzekerden die wel eens wat geclaimd hebben, zegt 44 procent dat te hebben gedaan vanwege diefstal van persoonlijke eigendommen.

Ook schade aan bagage (28 procent) en medische kosten (19 procent) werden vaak genoemd. Zo'n 14 procent van de respondenten gaat op vakantie zonder reisverzekering. 

Voor het onderzoek zijn 291 mensen met een gemiddelde leeftijd van dertig jaar ondervraagd.

Lees ook: 'Eenvijfde slecht verzekerd op skivakantie' | Goedkoopste zorgverzekering voor 2014 | 'Reisbureau praat te dure verzekeringen aan'