Ouders moeten niet te lang wachten met het aanmelden van hun kind bij verschillende verzekeraars. Dat schrijft vergelijkingssite Independer.nl vrijdag.

De site geeft een overzicht van de meest voorkomende verzekeringen waar een kind bij aangemeld moet worden.

Pas bevallen vrouwen die in het ziekenhuis moeten blijven, krijgen ook een rekening voor het ziekenhuisverblijf van hun kind.

Ook zouden er maar weinig ouders zijn die niet in het eerste halfjaar met hun baby'tje naar de dokter moeten. 
Daarom moet een kindje snel bij de zorgverzekering van de moeder of vader aangemeld worden. Dat moet binnen vier maanden na de geboorte geregeld zijn.

Inboedelverzekering

Voor een baby is een onder meer een bed, commode en kinderwagen nodig. Daarmee wordt de inboedel automatisch meer waard. Bij het aanmelden van een kind, moet de verzekerde daarom vaak zijn bezittingen opnieuw laten waarderen. 

Het zou kunnen dat de verzekerde vervolgens meer premie moet betalen, omdat er meer waardevolle meubels en spullen zijn bijgekomen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt ongelukken die door gezinsleden zijn veroorzaakt. Een kapotte ruit vanwege een voetbalpartijtje valt daar bijvoorbeeld onder.

De gezinssituatie bepaalt de hoogte van de premie en de dekking die nodig is. Daarom is het verstandig om een nieuw gezinslid aan te melden. 

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten voor rechtshulp. De premie voor deze verzekering hangt af van de gezinssamenstelling.

Ook bij dit type verzekering is het belangrijk om door te geven dat er een kindje bij is gekomen.

Doorlopende reisverzekering

Zonder aanmelding is een kind tijdens een vakantie niet meeverzekerd. Er zijn reisverzekeringen die kinderen tot vijf jaar gratis meeverzekeren. Bij andere verzekeraars moet er apart voor kinderen bijbetaald worden. 
Autoverzekering

Voor een autoverzekering hoeft een kind niet aangemeld te worden. Met zo'n verzekering is de auto en de vaste bestuurder verzekerd.

Overlijdensrisicoverzekering

Ook voor een overlijdensrisicoverzekering geldt een uitzondering. Deze verzekering dekt de financiële gevolgen van het overlijden van de verzekerde. En dat gaat niet op voor een kind.

Ook bij deze verzekeraar hoeft een pasgeboren kind niet aangemeld te worden. 

Uitvaartverzekering

Bij meerdere uitvaartverzekeringen zijn kinderen gratis meeverzekerd. Om daar aanspraak op te maken, moeten ze wel zijn aangemeld.

Bij andere verzekeraars moet er na de aanmelding ook voor het kind betaald worden.

Lees ook: 'Ouders onbekend met verzekering voor kind'