Klanten van zorgverzekeraars zijn, anders dan verwacht, niet massaal voor de goedkopere zorgpolissen gegaan. 

Dat schrijft Trouw, die voorlopige cijfers opvroeg van de vier grootste verzekeringsconcerns.

Verzekeraars kwamen voor 2014 voor het eerst met selectiepolissen. Klanten betalen dan 5 tot 15 euro per maand minder, en hebben in ruil daarvoor minder keuzevrijheid wat betreft zorgverleners waar ze terechtkunnen. 0,5 procent van de klanten van Menzis heeft gekozen voor dit soort selectiepolissen.

Bij VGZ/Univé is dat 2 tot 3 procent van de klanten. Zilveren Kruis en CZ melden wel groei van hun goedkopere selectiepolissen.

De verwachting was ook dat meer mensen hun eigen risico zouden verhogen en dat minder mensen een aanvullende verzekering zouden afsluiten, maar ook dat bleek wel mee te vallen, meldt Trouw.

De Volkskrant schrijft woensdag dat zorgverzekeraar Achmea de grote verliezer is van het overstapseizoen: die heeft 141.000 verzekerden minder dan een jaar geleden. Toch blijft Achmea wel de grootste zorgverzekeraar van Nederland met 5,3 miljoen zorgpolissen.

Begin januari werd uit voorlopige cijfers al bekend dat zo’n 900.000 Nederlanders zijn overgestapt van zorgverzekering. Dat zijn er minder dan het jaar daarvoor.