Prijsbewuste consumenten kunnen voor iets meer dan 2 euro een avondmaaltijd voor twee personen koken.

Dat stellen voorlichtingsinsituten het Voedingscentrum en het Nibud.

Volgens het Nibud geeft een man gemiddeld 2,41 euro uit aan zijn avondeten. Vrouwen zijn iets zuiniger, zij geven gemiddeld 2,34 euro uit. Maar volgens beide instituten kan dat dus goedkoper. 

Ze hebben het kookboek Lekker voor weinig samengesteld. Daarin staan ook recepten die iets meer dan 1 euro per persoon kosten. Alle maaltijden zijn afgestemd op twee personen en zijn doorgerekend door het Nibud.

Slim boodschappen doen

Volgens het boek moet iemand die goedkoop wil koken, eerst slim inkopen. Hij of zij moet goed bedenken wat echt nodig is om het gerecht te maken. 

Een boodschappenlijstje helpt impulsaankopen te vermijden. Ook is het verstandig om niet met een lege maag naar de supermarkt te gaan. Dan is er minder de neiging om meer te kopen dan nodig is. 

Toch lijkt het lastig om niet te veel in huis te halen. Het economisch bureau van ING meldt dat jaarlijks 14 procent van het voedsel wordt weggegooid. Dat komt neer op gemiddeld 50 kilo eten per persoon dat in de prullenbak verdwijnt. Dat is ruim 155 euro per Nederlander. 

Minder verspilling

Frans-Peter Scheer van Wageningen Universiteit en Researchcentrum vindt dat consumenten makkelijk voedselverspilling kunnen tegengaan. Zo zouden ze minder krampachtig kunnen omgaan met de houdbaarheidsdatum.

"Die geeft aan dat voedsel tenminste houdbaar is tot de aangegeven datum", zegt Scheer. "Maar een hele groep mensen gooit op die dag de producten al weg, terwijl het dan nog niet bedorven is." 

De consument kan zelf ruiken en proeven of bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk nog goed zijn na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. 

Ook raadt hij mensen aan niet te veel te koken. "En als je dan toch nog overhoudt, kun je de kliekjes de volgende dag nog eten", adviseert hij.

Niet rijp voor de prullenbak

Het Voedingscentrum laat weten dat oud brood vaak nog goed te gebruiken is voor bijvoorbeeld een tosti, een ovengerecht of zelfgemaakte croutons. Overrijp fruit doet het goed in een smoothie. 

En groenten die niet op tijd gegeten kunnen worden, kunnen kort gekookt en ingevroren worden. Beschadigde en minder verse groenten kunnen de soep nog in.

Als er te veel vlees is gekocht, kan het bereid nog drie tot vier dagen in de koelkast bewaard worden. Voor vis geldt dat het na bereiding nog een tot twee dagen bewaard kan worden, zegt het Voedingscentrum.