De kachel een graad lager zetten en een extra trui aantrekken in de wintermaanden, bespaart een gemiddeld gezin al snel 170 euro per jaar op de energierekening.

Dit schrijft ING vrijdag in een bericht.

ING wijst op een berekening van de TU Delft voor Stichting Milieu Centraal. Hieruit blijkt dat met een lagere stand van de thermostaat zelfs een besparing van 600 euro per jaar mogelijk is. Deze berekening is gebaseerd op een huishouden van drie personen dat niet zuinig stookt en woont in een gemiddeld geïsoleerde eengezinswoning.

Ongeacht de woning of het gezinsformaat kan iedereen volgens Milieu Centraal besparen op de stookkosten. Wie ’s nachts de verwarming op vijftiengraden zet, bespaart gemiddeld 12 procent op het gasverbruik.

Dit scheelt volgens de berekeningen gemiddeld 100 euro per jaar. Doordat de warmte nog een tijdje blijft hangen, kan de thermostaat al een uur voor het slapen omlaag.

Een andere tip die Milieu Centraal geeft, is om niet te stoken in slaapkamers en ruimtes die niet vaak gebruikt worden.

Daarnaast kunnen consumenten investeren in energiezuinige voorzieningen. Deze kosten zijn binnen een paar jaar terug te verdienen. Het isoleren van een spouwmuur kost bij een gemiddelde eengezinswoning bijvoorbeeld 2.000 euro. De jaarlijkse besparing is gemiddeld 550 euro.