Dit jaar zijn opnieuw minder mensen van plan om vuurwerk te kopen, zo blijkt uit een enquête van Q&A Research & Consultancy onder ruim 1600 Nederlandse consumenten.

Bij de jaarlijkse peiling van het onderzoeksbureau zei 15 procent van de ondervraagden de komende week rotjes, fakkels of pijlen te gaan aanschaffen. Vorig jaar zei nog 18 procent dit te doen en in 2010 was dit 20 procent.

De redenen om geen vuurwerk te kopen lopen nogal uit een. Bijna twee derde (63 procent) van de ondervraagden vindt vuurwerk simpelweg het geld niet waard.

Ruim een vijfde (21 procent) vindt het te gevaarlijk en 20 procent zegt geen vuurwerk te kopen, omdat het slecht is voor het milieu. Veel mensen vinden het ook niet nodig om zelf vuurwerk te kopen, omdat er al genoeg wordt afgestoken door anderen.

De gemiddelde besteding per koper blijft volgens het onderzoeksbureau met een bedrag van bijna 60 euro nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Dit geld wordt voornamelijk besteed in winkels.

Het aantal consumenten dat zijn knallers via het internet aanschaft, ligt net als voorgaande jaren tussen de 6 en 7 procent.