De Consumentenbond vraagt VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) om randvoorwaarden op te stellen voor abonnementen met een houdbaar beltegoed. 

In oktober beloofde Kamp aan de Tweede Kamer dat hij providers zal vragen meer keuzemogelijkheden te bieden voor het behouden van oud beltegoed. De minister wil dat wettelijk regelen als providers dat zelf niet goed regelen.

De Consumentenbond is blij dat de minister aandringt op abonnementen met houdbare tegoeden, maar de organisatie vindt dat daar wel voorwaarden bij horen.

De bond wil dat alle aanbieders en onderliggende merken verplicht meer keuzevrijheid moeten geven in de houdbaarheid van tegoeden.

Serieus alternatief

Ook zouden de abonnementen een 'serieus alternatief' moeten zijn voor bestaande abonnementen. Ze moeten volgens de Consumentenbond via alle verkoopkanalen af te sluiten zijn. Het houbare tegoed moet zowel voor abonnementen met en zonder toestel gelden.

Ook zou het houdbare beltegoed te combineren moeten zijn met bundels voor sms'en en mobiel internet, vindt de belangenclub. 

Goedkoper abonnement

Tot slot zou de vrijheid om te kiezen voor langer houdbare tegoeden juist voor klanten met een goedkoper abonnement belangrijk zijn. 

Volgens de Consumentenbond vervalt er maandelijks 68 miljoen euro aan ongebruikt beltegoed. De bond benadrukt dat consumenten daar wel voor hebben betaald.

De organisatie verzamelde eerder dit jaar 33.000 handtekeningen voor een petitie om beltegoed minimaal een jaar houdbaar te maken.