Touroperator Belvilla waarschuwt vakantiegangers voor fraude met vakantiehuisjes en appartementen. 

Het bedrijf wijst onder meer op problemen rondom de Utrechtse reisorganisatie Fantasie Reizen eerder dit jaar. Afgelopen zomer hebben tachtig gedupeerden zich bij de Fraudehelpdesk gemeld.

Deze landelijke helpdesk verzamelt meldingen van oplichting en verwijst gedupeerden naar instanties die hen verder kunnen helpen. 

Verder zijn er in 2012 meer meldingen van fraude met vakantiehuisjes gedaan, dan in het jaar daarvoor. Cijfers van dit jaar meldt de reisorganisatie niet.

De touroperator zegt dat vakantiegangers extra goed moeten opletten als ze overnachtingen boeken bij particuliere huiseigenaren of onbekende lokale aanbieders. Er is een aantal punten waaraan ze oplichters kunnen herkennen.

Spelfouten en lage prijzen

Als huisjes heel goedkoop worden aangeboden, zou er al een belletje moeten rinkelen. Ook als er in de teksten van de aanbieder veel fouten in de spelling en grammatica staan, is dat geen goed teken. En als de druk om snel te boeken wordt opgevoerd, kan dat ook op oplichting wijzen. 

Verder is het opmerkelijk als een boeker alleen contact kan opnemen via e-mail. Vakantiegangers moeten bovendien opletten als er om een voorschot wordt gevraagd via een buitenlandse bankrekening of geldtransactiekantoren zoals Western Union of Moneygram.

Zorgeloze vakantie

"Een vakantie dient een zorgeloze periode van het jaar te zijn", zegt operationeel directeur Bjørn Berg-Andersen van Belvilla's moederbedrijf.  

"Maar de gevallen waarin het fout gaat, leveren vakantiegangers veel ellende op." Bovendien schaden de wanpraktijken ook de verhuurbranche, zegt de topman.

"De oplichters blijken lastig te achterhalen, waardoor het in de praktijk effectiever is om vakantiehuisfraude te voorkomen dan te genezen."