Consumenten durven na jaren weer meer te lenen. Daarmee lijkt het dieptepunt van de kredietverlening bereikt.

Dat concludeert de Vereniging van Financieringsondernemingen (VFN) dinsdag op basis van een onderzoek van GfK en cijfers van het CBS.

In de maand september werd er voor 350 miljoen euro aan nieuwe leningen verstrekt, een lichte stijging van 1 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. De kredietverlening nam de afgelopen 5 jaar geleidelijk aan steeds meer af.

''Sinds eind 2008 is het maandelijks verstrekte krediet bijna gehalveerd van 650 miljoen euro naar het huidige niveau. Het lijkt er nu wel op dat consumenten meer bereid zijn om grote aankopen te financieren'', zegt secretaris Bert Reitsma van de VFN.

Krediet

Hij voorziet echter nog wel dat de kredietmarkt in heel 2013 met zo'n 10 procent krimpt ten opzichte van vorig jaar. Toen werden er in totaal voor 4,5 miljard euro aan doorlopende kredieten en persoonlijke leningen afgesloten. In de eerste 9 maanden van dit jaar was dat ongeveer 3 miljard euro.

''De verslechtering van het economische klimaat in de achterliggende jaren heeft een forse weerslag gehad op de financieringsbereidheid van consumenten. Zij sluiten meer leningen af in tijden van economische groei en beperken hun kredietruimte als het economisch tegen zit'', aldus Reitsma.

In VFN zijn 80 procent van de financieringsmaatschappijen in Nederland verenigd, waaronder verzekeringsdochters en autofinanciers.