Bankieren via een mobiele app wordt steeds populairders. In totaal bankiert nu twee derde van de Nederlanders, in ieder geval af en toe, via een app op hun smartphone.

Dit blijkt uit een onderzoek van ING uitgevoerd door Kien onder 965 Nederlanders.

Mobiel bankieren is met name populair onder jongeren onder de 30. In deze groep gebruikt driekwart een app om hun bankzaken te regelen. Toch blijft ook de groep van 60 jaar en ouder niet achter. Dertig procent van hen bankiert via een applicatie. Dit aantal is meer dan verubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Er blijkt een verschil tussen de locaties waar jongeren mobiel bankieren en waar ouderen dit doen. Jongeren doen dit het meest op locaties zoals het werk, onderweg of in de winkel. Ouderen doen het met name thuis of tijdens hun vakantie.

Gedrag

Bijna 30 procent van de ondervraagden bankiert alleen nog maar via hun smartphone of tablet. Negen op de tien gebruikers hebben het gevoel veel meer controle te hebben over hun bankzaken door de app. Als gevolg hiervan zeggen jongeren een derde minder vaak rood staan.. Ook blijkt de helft van de jongeren hun rekeningen sneller te betalen.

Kassa

Het grootste deel van de ondervraagden, gebruikt de app om hun saldo te checken. Er wordt dan met name gekeken of het salaris gestort is. Vier op de tien gebruikt de app wel eens in de winkel om te voorkomen dat er onvoldoende saldo op hun rekening staat. Ruim een derde van de jongeren heeft wel eens ter plekke geld overgeboekt van de spaar- naar de betaalrekening.