Bijna een op de drie Nederlanders met een overlijdensrisicoverzekering weet niet waar die voor bedoeld is. Onder Nederlanders zonder een dergelijke verzekering weet 43 procent niet wat het inhoudt.

Bijna een kwart denkt dat de overlijdensrisicoverzekering bedoeld is om de uitvaart te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Reaal.

De overlijdensrisicoverzekering keert uit als de klant overlijdt voor een bepaalde datum. Het geld is bedoeld om bijvoorbeeld de hypotheek te kunnen blijven betalen.

Eigenaren van een koopwoning zijn beter op de hoogte van de verzekering dan huurders, 69 tegenover 50 procent. Nederlanders tussen de 18 en 44 jaar weten vaker wat een overlijdensrisicoverzekering inhoudt dan de ondervraagden van 65 jaar of ouder.

Bijna een kwart van de ondervraagden heeft maatregelen getroffen om op dezelfde voet te kunnen blijven leven na overlijden van de partner.

Nog eens 40 procent denkt zelf voldoende inkomen te hebben en 24 procent verwacht een uitkering uit nabestaandenpensioen of overheidsvoorzieningen. Een op de zes verwacht te weinig inkomsten te hebben na overlijden partner om op dezelfde voet door te leven.