Vermogenden die belastingvrij geld willen schenken voor een koopwoning, moeten bedenken of ze dat nog dit jaar of pas volgend jaar willen doen.

De website Pleinplus.nl zette de voor- en nadelen op een rij.

Sinds 1 oktober mogen consumenten eenmalig een belastingvrije schenking doen van maximaal een ton. Dat bedrag moet de ontvanger gebruiken voor het kopen van een huis, een verbouwing of het aflossen van de hypotheekschuld. 

Er bestaat een kans dat het fiscale voordeel geschrapt of aangescherpt wordt. Dit jaar weet de schenker zeker dat het mag. Of dat in 2014 ook zo blijft, is nog niet zeker. Het parlement moet in november nog over het Belastingplan voor 2014 stemmen.

Niet op de rekening

Een ander voordeel van dit jaar schenken, is dat het bedrag op 1 januari 2014 niet meer op de bankrekening staat. 

De Belastingdienst kijkt voor de vermogenrendemenstheffing hoeveel er op de bank staat. Omdat het schenkbedrag er dan al af is, hoeft de schenker daar geen belasting meer over te betalen. Dit kan maximaal 1.200 euro aan belastingen schelen.

Wachten

In sommige gevallen kan het verstandiger zijn om te wachten tot 2014. Bijvoorbeeld als de ontvanger de schenking gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. Banken kunnen een boeterente opleggen als huiseigenaren hun hypotheek eerder aflossen dan verwacht. 

De kans is groot dat huizenbezitters in 2014 een hoger bedrag boetevrij mogen aflossen. In januari wordt de WOZ-waarde opnieuw vastgesteld en die zal bij veel huizen lager uitvallen. In dat geval mogen woningeigenaren van veel banken een hoger bedrag boetevrij aflossen.

Aangepaste regel

De aangepaste regel geldt volgens de huidige afspraken tot 1 januari 2015. Normaal gesproken mogen belastingvrije schenkingen niet hoger dan 50.000 euro zijn.

Bovendien zijn alleen schenkingen van ouders aan een kind tussen de 18 en 40 jaar belastingvrij. Op dit moment geldt deze beperking niet.