Bijna 40 procent van de webwinkels maakt geen melding van de thuiskopieheffing tot het moment van afrekenen. De Consumentenbond pleit voor het opnemen van deze heffing in de aanbiedingsprijs.

Sinds januari 2013 geldt er een thuiskopieheffing voor laptops, tablets en smartphones, maar deze wordt lang niet altijd in de afgebeelde prijs meegenomen. 

Volgens onderzoek van De Consumentenbond vermelden websites van Expert, hi, Mediamarkt, Neckermann, Saturn en Wehkamp de thuiskopieheffing pas bij afrekenen.

Kijkshop, Telfort en Vodafone melden de kosten op het moment dat de prijs voor de tweede keer in beeld komt tijdens het verkoopproces.

Heffing

Ook in fysieke winkels van Mediamarkt, Saturn en Kijkshop blijkt de kopieheffing niet in de prijs inbegrepen. Soms staat de heffing op het prijskaartje; de Kijkshop heeft een algemeen kaartje in de vitrine liggen.

Winkels zijn wettelijk verplicht om de prijs van een artikel inclusief alle niet te vermijden kosten te melden. De thuiskopieheffing moet auteurs en artiesten compenseren voor het kopiëren van muziek en films voor privégebruik.