Huurders zijn minder kwijt aan energie dan huizenbezitters. Consumenten met een huurhuis zouden een kwart voordeliger uit zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend consumenten van energieleverancier E.ON. 

Huiseigenaren betalen maandelijks gemiddeld 162 euro voor energie. Maar de energierekening van huurders is met 121 euro een stuk lager. Volgens de energieleverancier komt dat doordat huurders en kopers in andere soorten huizen wonen. 

Gemiddeld zijn huishoudens elke maand 144 euro kwijt aan energie. Dat is ongeveer 10 euro per maand minder dan in 2012. E.ON denkt dat dit komt doordat veel consumenten dit jaar van leverancier zijn gewisseld. 

Een kwart van de consumenten heeft overigens geen idee wat hij maandelijks aan energie kwijt is. En bijna een op de drie vindt het lastig om daar op te besparen. Bijna een op de vijf ondervraagden geeft aan dat het veel tijd kost om dat uit te zoeken.

Lagere rekening

Het overgrote deel van de consumenten bespaart energie om de kosten te drukken (68 procent). Veel minder (15 procent) doen het voor het milieu. In totaal zegt 18 procent van de consumenten daadwerkelijk energiebewust te leven. 

Ook zegt 82 procent van de ondervraagden minder energie te kunnen verbruiken. Dat zijn er iets meer dan een jaar geleden (81 procent). Consumenten denken dus goedkoper uit te kunnen zijn, maar halen niet alles uit de kast om daadwerkelijk te besparen.