Mensen die nog oude stripboeken op zolder hebben liggen, kunnen daar flink wat geld aan verdienen. Dat meldt ING.

Stripboeken zijn volgens de bank verzamelobjecten waar kenners serieuze bedragen voor willen betalen. Het maakt natuurlijk wel uit hoe zeldzaam de boeken zijn.

Mensen die Asterix & Obelix-strips willen verkopen, zullen daar waarschijnlijk niet veel voor krijgen. "De strips van Asterix & Obelix zijn populair leesvoer, maar ze hebben geen hoge antiquarische waarde", vertelt eigenaar Bob van Geffen van stripveilinghuis Bobbedoes. 

"De kenners vinden het een nadeel dat er weinig verschil is tussen de eerste druk en de herdrukken van Asterix", legt Van Geffen uit. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor de eerste uitgave van Kuifje. Die strips hebben een andere rugband dan de edities erna.

Zeldzamer

Voor strips van Suske en Wiske uit de jaren 40 en 50 kan veel meer gevraagd worden, omdat ze zeldzamer zijn. "De oplages waren in die periode beduidend lager dan in de jaren 60 en 70, toen de strips van Asterix opkwamen."

In de VS is een Superman-strip uit de jaren 30 voor 1,5 miljoen dollar (bijna 1,1 miljoen euro) verkocht. En een boek waar Batman voor het eerst in verscheen, bracht 393.000 dollar (bijna 285.000 euro) op.

Hoge uitzondering

Nederlanders kunnen niet zulke hoge bedragen verwachten, binnen Europa zou dat een hoge uitzondering zijn. Vorig jaar verkocht Van Geffen bijvoorbeeld een collectie boeken voor in totaal 52.000 euro. De hoogste prijs voor een album was 1.750 euro.

In december veilt hij het allereerste album van Rikki en Wiske uit 1946. Na die eerste editie verving tekenaar Willy Vandersteen het personage Rikki door Suske. Het figuurtje Rikki zou te veel lijken op Kuifje. 

Er zijn zevenduizend exemplaren van gemaakt, maar veel daarvan zijn niet meer in goede staat. Dat maakt het boek bijzonder en dus kostbaar. Van Geffen verwacht er 1.000 tot 1.500 euro aan te verdienen.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl