'Billy Index' stijgt nauwelijks in eurolanden

Ikea laat de prijs van een Billy-boekenkast volgend jaar in de meeste eurolanden nauwelijks stijgen.

Dat blijkt uit de zogenoemde Billy Index die Bloomberg jaarlijks samenstelt op grond van de catalogusprijzen van de Zweedse meubelgigant in ruim 40 landen, omgerekend in dollars.

De index voor 2014 onderstreept volgens het persbureau de lage inflatie die het eurogebied momenteel kent.

Net als dit jaar is in 2014 de prijs van een witte Billy-kast van 2,02 meter hoog, 80 centimeter breed en 28 centimeter breed in Nederland het laagst: 34,95 euro.

Omgerekend is dat 48,46 dollar, meer dan vorig jaar, maar dat komt doordat de euro sterker is geworden ten opzichte van de dollar. Het wereldwijde gemiddelde ligt met 58,93 dollar iets lager dan in 2013.

Griekenland

De hoogste prijs in de eurozone, 44,99 euro ofwel 62,38 dollar, betalen de inwoners van Griekenland en Cyprus. Wereldwijd ligt de prijs van een Billy-kast het hoogst in de Dominicaanse Republiek. Daar moet omgerekend 94,72 dollar worden afgerekend voor het bekendste product van Ikea.

De zwakke vraag bij de somberende Europese consument maakte dat detailhandelsbedrijven als Ikea maar weinig ruimte hebben om hun prijzen te verhogen.

Hoewel aan de recessie in de eurozone in het tweede kwartaal een einde is gekomen, zien economen voorlopig nog geen uitbundige verbetering. Daarvoor is met name de werkloosheid nog te hoog.

NUwerk

Tip de redactie