Consumenten negatief over eigen portemonnee

Consumenten blijven negatief over hun eigen portemonnee. Ruim de helft denkt er het komende halfjaar financieel op achteruit te gaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van het economische bureau van ING onder 57.400 mensen.

Ruim 70 procent van de ondervraagden maakt zich het meeste zorgen over de werkloosheid. Twee jaar eerder gaf maar een derde van de respondenten dit aan als het grootste probleem. In die periode liep het percentage werklozen op van 5,7 procent tot 8,1 procent van de beroepsbevolking.

Ook zijn veel mensen onzeker over hoe de nieuwe bezuinigingen persoonlijk voor hen uitpakken. Maar zo’n 13 procent verwacht dat de eigen situatie in de komende zes maanden verbetert.

Optimisme over economie

Toch zijn ze, net als in de drie maanden daarvoor, iets positiever geworden over de economie in het algemeen. In juni was nog bijna 80 procent negatief over de economie, in oktober dacht nog maar 70 procent daar zo over.

Analisten van ING denken dat consumenten optimistischer zijn geworden, omdat de vooruitzichten voor de Nederlandse export verbeterd zijn. Ook het nieuws dat ons land waarschijnlijk in het derde kwartaal uit de recessie klimt, geeft hen waarschijnlijk hoop.

NUwerk

Tip de redactie