Een op de vijf Nederlandse huishoudens maakt zich zorgen of zij de energierekening kunnen betalen. Bijna de helft weet niet of ze geld terugkrijgen of moeten bijbetalen.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Gfk, in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, onder 1061 huishoudens.

Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens geeft aan er afgelopen jaar op achteruit te zijn gegaan. Vijf procent van hen geeft aan het maandelijkse voorschot niet altijd te kunnen betalen.

Vooral huurders, lager opgeleiden en mensen met lagere inkomens maken zich zorgen. Ze verwachten te moeten bezuinigen om de energiekosten te kunnen blijven betalen.

Besparen

Ruim 70 procent zegt komend jaar energie te gaan besparen door de aanschaf van zuinige apparaten, bewust om te gaan met warm water en apparaten volledig uit te schakelen.

Volgens Milieu Centraal kan een gemiddeld huishouden 80 euro besparen door de verwarming standaard een graadje lager te zetten. Ook kunnen Nederlanders 60 euro besparen door gloeilampen te vervangen door spaarlampen.