Ruim 1300 automobilisten die dit jaar een boete hebben gekregen voor te hard rijden op een stuk van de A13 (Rotterdam-Den Haag) moeten daartegen bezwaar maken.

De bekeuringen zijn namelijk onterecht omdat op het weggedeelte een verkeersbord met de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de middenberm ontbreekt. Dat stelt de VerkeersInformatieDienst (VID) maandag.

Op de A13 richting Rijswijk staat tussen de toeritten Berkel en Rodenrijs en Delft-Zuid alleen een snelheidsbord op de buitenberm. Het zou wel aan beide zijden moeten staan, omdat de waarschuwing dan zichtbaar is voor weggebruikers die net een vrachtwagen inhalen.

Wie niet harder heeft gereden dan de algemeen geldende maximumsnelheid van 130 op snelwegen zou geen boete mogen krijgen, vindt de VID.

Bord

Het OM zegt dat het juridisch niet noodzakelijk is dat na een toerit aan beide zijden een bord zou moeten staan, zoals de VID stelt. Bovendien mogen automobilisten voor het bewuste stuk weg ook niet harder dan 100 rijden, ook als ze van de oprit komen. Van het seponeren van boetes zal daarom geen sprake zijn.

Automobilisten die in beroep gaan tegen een boete die ze hebben gehad voor een snelheidsovertreding op de A13 vangen bot bij de officier van justitie, dat laat het OM weten.

Een zegsman van de VID: ''Of het juridisch klopt of niet, als je verkeersveiligheid zo hoog in het vaandel hebt staan, kan je toch beter de moeite nemen een bord te plaatsen dan gaan staan flitsen.''