Het beleid waarbij zorgverzekeraars alleen goedkopere medicijnen vergoeden kan op veel steun rekenen, maar zodra mensen er zelf last van hebben, vinden ze het niet zo'n goed idee meer. 

Dat blijkt uit een enquête van patiëntenfederatie NPCF onder 11.000 mensen.

Het zogenoemde preferentiebeleid houdt in dat de zorgverzekering bepaalt welk merk medicijn wordt vergoed. Het kan zijn dat een patiënt met een bepaalde ziekte een medicijn van fabrikant A slikt, maar als fabrikant B met een goedkopere variant van hetzelfde geneesmiddel komt, daarop moet overstappen.

Tweederde van ondervraagden zou nog steeds meedoen met het preferentiebeleid, ook als zorgverzekeraars het niet verplicht zouden stellen. Een merendeel stelt daaraan wel voorwaarden, bijvoorbeeld dat ze zeker willen weten dat het voorkeursmedicijn net zo goed is als hun 'eigen' medicijn.

Begrip

''Mensen begrijpen de kostenbesparingen die hiermee gemoeid zijn, maar in veel gevallen zijn die medicijnen niet exact hetzelfde’’, aldus een woordvoerster van de NPCF. ''Meer dan de helft van de respondenten ondervindt klachten, ruim een derde heeft zelfs grote problemen zoals vervelende bijwerkingen.’’