John Williams en Annemarie van Gaal, bekend van het tv-programma Een dubbeltje op zijn kant, geven in het gelijknamig boekje geld- en bespaartips.

Aan de hand van diversen geldtypes, variërend van mensen die geloven dat alles vanzelf in orde komt tot types die denken dat ze niet verder kunnen besparen, worden tips gegeven.

Voor die laatste categorie heeft het schrijversduo een aantal bespaartips op een rij gezet die eigenlijk voor iedereen toepasbaar zijn.

Abonnementen: Zeg abonnementen die hun geld niet opleveren op. Dat kan gaan om een abonnement op krant, tijdschrift of tv-gids, maar ook abonnementen op de sportschool, loterij en schouwburg. Ook een seizoenskaart voor een voetbalclub of een onderhoudscontract voor de cv-ketel kan in sommige gevallen meer kosten dan het oplevert.

Cadeaus: Verzamel cadeautjes door het hele jaar door. Zo spreidt je de kosten en kan je profiteren van aanbiedingen.

Huisdieren: Bereken de kosten voordat je besluit een huisdier te nemen. In het eerste jaar kost een kat circa 50 euro per maand  en een hond 150 tot 200 euro.

Opslag: Gooi of geef overbodige spullen weg of verkoop ze. Het huren van opslagruimte kost geld en het gaat vaak spullen waar niet meer naar omgekeken wordt.

Roken: Stoppen met roken levert honderden euro’s per maand op. Ook andere verslavingen als drank en gokken kosten onnodig veel geld.

Telefoon en internet: Kijk kritisch naar je abonnement en gebruik. Als je vaak naar het buitenland belt, installeer dan Skype op je computer.

Gas, water en licht: Zet apparaten uit in plaats van stand-by en laat laders niet in het stopcontact zitten. Doe het licht uit en zet de verwarming lager als je kamer verlaat.

Auto: Een nieuwe middenklasse-auto kost gemiddeld 300 euro aan onderhoud, benzine, motorrijtuigenbelasting en verzekering. Als de afschrijving daarbij opgeteld wordt, komen de kosten uit op 500 tot 800 euro per maand. Openbaar vervoer kan dus veel geld besparen.

Verzekeringen: Verzeker je alleen voor risico’s die je niet zelf kunt dragen. Vergelijk premies op vergelijkingssites.

Leningen: Sluit geen dure leningen af, met name postorderbedrijven en creditcardbedrijven zijn relatief duur. Ook leasen van huishoudelijke apparaten is vaak op termijn duurder dan het apparaat zelf te kopen. Probeer leningen af te lossen of anders over te sluiten naar een goedkopere persoonlijke lening.

Een dubbeltje op zijn kant is dinsdag verschenen bij Uitgeverij Bertram + de Leeuw