Cordaid gaat armoede in Nederland tegen

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid gaat zich met nieuwe projecten richten op armoedebestrijding in Nederland. Ook wil de organisatie sociaal isolement tegengaan.

Ervaringen die Cordaid in ontwikkelingslanden opdeed, vormen de basis van de aanpak in Nederland. De eerste projecten gaan van start in Den Haag, Breda en de regio Arnhem-Nijmegen.

De laatste twintig jaar is de armoede in Nederland toegenomen van vier procent tot meer dan tien procent van de bevolking, meldt Cordaid, dat zich baseert op cijfers van onder meer het Sociaal Cultureel Planbureau.

"De aanpak van ons ontwikkelingswerk in bijvoorbeeld Congo en Haïti vormt de basis voor een nieuwe werkwijze in Nederland", licht een woordvoerder van Cordaid toe.

Uitkering

In Breda gaat de katholieke ontwikkelingsorganisatie een lokale coöperatie steunen die mensen vanuit een uitkering aan werk helpt. Dat moet gebeuren via wijkdiensten of 'scharrelondernemerschap', mensen die met behoud van uitkering een klein bedrijf beginnen.

In de regio Arnhem-Nijmegen wordt een versmarkt opgezet, waarmee eten van de boer ook voor lagere inkomens beschikbaar is.

Armoede

"Cordaid is al jaren actief op het gebied van armoede in Nederland. Kleine stichtingen worden gesteund waarbij mensen bijvoorbeeld kunnen aankloppen voor geld voor een nieuwe wasmachine", legt Kristel Ashra van Cordaid uit. "Het nieuwe is dat we lokale burgerinitiatieven gaan steunen om problemen in de wijk aan te pakken".

De eerste projecten gaan naar verwachting medio volgend jaar van start.

NUwerk

Tip de redactie