Nederlanders lopen voorop met het gebruik van smartphones en mobiel internet. Op vakantie kan dat voor hoge kosten zorgen. Hoe voorkom je een hoge telefoonrekening in het buitenland?

1.) Bundels

Bekijk van te voren of je een bundel wil afsluiten. Vrijwel alle providers bieden een vast aantal MB's, belminuten en/of sms'jes aan voor een vaste prijs. Die bundels zijn vaak eenvoudig via een sms'je af te sluiten, maar het is handiger dit in Nederland alvast uit te zoeken.

2.) Roaming uit

Standaard schakelen alle smartphones de mobiele internet verbinding in het buitenland uit. Bellen en sms'en is wel mogelijk omdat anders inkomende oproepen ook uitgeschakeld zijn. Wil je toch iets opzoeken en zet je roaming aan, zet het dan ook altijd daarna weer uit.

Ook als jij geen gebruikmaakt van internet verbruikt je telefoon data. Bijvoorbeeld voor het ophalen van Facebook-notificaties of het synchroniseren van e-mail. Heb je roaming eenmaal aangezet zal dat bij je volgende bezoek aan een ander land ook zo zijn.

3.) Ken de kosten

Reken uit wat mobiel internet, sms'en en bellen in het buitenland kost. Binnen de EU gelden vaste prijzen die per 1 juli liggen op 45 cent voor 1 MB, 24 cent voor 1 belminuut en 8 cent voor 1 sms'je. Deze prijzen zijn exclusief btw. In bijvoorbeeld Azië of de Verenigde Staten gelden andere, vaak veel hogere, tarieven.

Je krijgt zodra je de grens over gaat altijd een sms'je van je provider met daarin de kosten, maar kan dit ook alvast in Nederland opzoeken.

Mochten de kosten, binnen Europa, uitkomen boven de 60,50 euro is je provider verplicht je een sms'je te sturen. De internetverbinding wordt dan uitgeschakeld en mobiel internet kan alleen weer gebruikt worden als je zelf een sms'je terugstuurt. Daarna zit er geen limiet meer op. Wees je daar bewust van.

4.) Huur een mifi-router

Het is via diverse bedrijven mogelijk een mifi-router te huren. Dit is een klein apparaatje, ongeveer het formaat van een telefoon, dat vergelijkbaar is met je internetmodem thuis.

Het apparaat maakt verbinding met het mobiele netwerk in het buitenland en zendt vervolgens een wifi-signaal uit waarmee jij verbinding kan maken. Je betaalt van te voren een vast bedrag voor een bepaald aantal MB's, maar let goed op wat de kosten zijn als je meer verbruikt.

Het voordeel is dat de kosten gemiddeld veel lager zijn dan wanneer je gewoon van mobiel internet in het buitenland gebruikmaakt. Ook kan je met meerdere apparaten tegelijk internetten. Nadeel: bellen en sms'en is niet mogelijk. Daarvoor betaal je apart kosten aan je provider, terwijl minuten en sms'jes in de bundels van providers zelf vaak wel zijn verwerkt.

Vijf dingen die je moet weten over roaming