Per 1 juli zijn een aantal zaken gewijzigd die uw portemonnee kunnen raken. NUgeld.nl maakt een overzicht:

Huurders voelen deze maand voor het eerst de gevolgen van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Naast de inflatie betalen huurders een extra verhoging op basis van hun inkomen.

De grens om voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in aanmerking te komen gaat omlaag naar 290.000 euro. Na aftrek van afsluitkosten bedraagt de maximale koopsom  276.190 euro. NHG beschermt de woningeigenaar tegen restschuld in geval van gedwongen verkoop.

Het minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen met 0,57 procent. Ook bijstandsuitkeringen, AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, IOAW en IOAZ worden aangepast als gevolg van de stijging van het minimumloon.

Kinderbijslag wordt niet gecorrigeerd voor de inflatie. Normaal groeit het bedrag dat ouders krijgen mee met de inflatie, maar als gevolg van bezuinigingen gebeurt dat nu niet.

Vanaf maandag gelden in Europa lagere maximumtarieven voor mobiel verbruik in een ander EU-land. Binnen Nederland is het bellen naar betaalde servicenummers met een mobiele telefoon goedkoper. Een telefoontje naar een 0900 of 18-nummer kost vanaf juli net zoveel als bellen naar een vast nummer.

Energie wordt voor de tweede keer dit jaar goedkoper. Afgelopen januari verlaagden de energiemaatschappijen hun tarieven, maar die prijsdaling werd echter deels teniet gedaan door een stijging van de energiebelasting, het netbeheertarief en de btw. Dit keer stijgen deze kosten niet.