De Amerikaanse betalingsdienst Paypal is een initiatief gestart om betalingsverkeer in de ruimte vorm te geven.

 In samenwerking met Space Tourism Society en het private onderzoeksinstituut Seti is Paypal Galactic opgezet om aandacht te vragen voor het probleem.

"Een ding is zeker, we gaan geen munten en briefpapier gebruiken in de ruimte", zei topman David Marcus donderdag in een verklaring.

Het commercialiseren van de ruimte is volgens de partijen achter Paypal Galactic belangrijk. Er staan echter nog veel vragen open. Zo heeft de organisatie nog geen idee hoe de munteenheid eruit moet zien en hoe banken en de wet zich aan moeten passen. Ook fraude is onderwerp van discussie en onderzoek.

Valuta

Paypal biedt gebruikers de mogelijkheid veilig online betalingen doen via een virtuele portemonnee. De betaaldienst maakt echter gewoon gebruik van euro's en dollars. De introductie van een compleet nieuwe valuta is nieuw voor het Amerikaanse bedrijf.

Het is niet de eerste keer dat een valuta buiten de reguliere munteenheden om tot leven wordt geroepen. De virtuele valuta Bitcoin is dit jaar al enkele keren in het nieuws geweest. Steeds meer winkels, vooral in de Verenigde Staten, accepteren betalingen in Bitcoins.

De virtuele munt kent een levendige wisselkoers. Begin dit jaar was een Bitcoin nog minder dan vijftien dollar waard, maar eind maart ging de waarde met sprongen omhoog. De piek was op 10 april met 266 dollar, terwijl dat twee dagen later tachtig dollar was. Op dit moment kost een Bitcoin iets meer dan 103 dollar.