Door de crisis had een kwart van de Nederlandse huishoudens het afgelopen kwartaal moeite om rond te komen. Een belangrijk deel van hen moet daardoor scherp letten op de uitgaven. Zes bespaartips van ING voor de komende zomer:

1. Kies een betaalbare vakantiebestemming. Volgens onderzoek naar de prijzen in 20 populaire vakantiebestemmingen, komt Hongarije als goedkoopste uit de bus. Noorwegen en Zwitserland zijn juist de duurste landen.

2. Maak een dagje uit voordelig. Op internet zijn er veel goedkope opties te vinden voor daguitjes. Ook worden er in de zomermaanden veel gratis festivals georganiseerd. Een bezoek met het gezin aan het pretpark of de dierentuin kan aardig in de papieren lopen.

3. Beperk de internetkosten. In het buitenland kunnen deze hoog oplopen. Consumenten kunnen bij telecomaanbieders vaak goedkopere internetbundels afsluiten voor in het buitenland. Wifi pakt vaak ook goedkoper uit dan het gebruik van mobiel internet.

4. Rijd zuiniger en tank goedkoper. Een zuinige rijstijl kan 10 procent benzinekosten besparen. Vakantiegangers die met de auto reizen, doen er vaak ook goed aan om net over de grens te tanken. Een liter Euro95 is in Luxemburg bijvoorbeeld circa 25 procent goedkoper dan in Nederland.

5. Verzilver de winterkorting in zomer. In het juiste seizoen shoppen, kan geld schelen. In de zomer kan een wintersportoutfit vaak voordeliger op de kop worden getikt. Daarnaast is het vrijwel het hele jaar gunstiger om vlieg- of treintickets ruim van te voren te boeken.

6. Afdingen op aankopen. Doordat veel consumenten bezuinigen, zijn winkeliers naarstig op zoek naar kopers. Zij zullen daardoor eerder bereid zijn om over prijzen te onderhandelen. Zoek van tevoren uit wat een vergelijkbaar product bij de concurrent kost.