Studentenorganisaties maken zich grote zorgen over het betaalbaar houden van een studie als een leenstelsel wordt ingevoerd.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vreest dat studenten meer moeten gaan werken om de schuld binnen de perken te houden en dat gaat dan ten koste van de studie.

Die conclusie lijkt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) ook te trekken in een binnenkort te verschijnen onderzoek naar de gevolgen van de invoering van een leenstelsel.

Donderdag verscheen kort de conclusie op internet dat invoering zal zorgen voor ''leenaversie''. ''Men wil het lenen zo lang mogelijk uitstellen en dat vergt op uiteenlopende terreinen gedragsaanpassingen''.

Rapport

Het SCP laat weten dat deze conclusie per ongeluk kort op internet verscheen. Het planbureau wil niet vertellen of dit de eindconclusie is en kan ook niet specifieker vertellen wanneer het rapport verschijnt.

Het is de wens van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om in 2014 een leenstelsel in te voeren. Die moet de basisbeurs vervangen. Concreet betekent dat voor studenten dat de gift die zij eerst kregen, vanaf volgend jaar wordt omgezet in een lening. Ook de ov-studentenkaart, waar studenten gratis mee kunnen reizen, dreigt te verdwijnen.

De gevolgen daarvan zijn onderzocht door het SCP, op verzoek van de minister. Ze wil onder meer weten wat de gevolgen zijn als studenten langer terug mogen betalen, wat er gebeurt als de aanvullende beurs omhoog gaat en of er aan de rente kan worden gesleuteld.