Consumenten zeggen scherp op energieverbruik te letten, de hoogte van de prijs heeft daarop nauwelijks invloed. Stijgende energieprijzen zijn enkel een extra motivatie om energie te besparen.

Negen op de tien Nederlanders vinden het belangrijk om energie te besparen, zo blijkt uit onderzoek van ING.

Bijna zes op de tien respondenten weten precies wat zij per maand aan energie kwijt zijn. Een derde weet het maandbedrag bij benadering, slechts 7 procent heeft geen flauw idee.

Een gemiddeld huishouden is 164 euro per maand kwijt aan energie, dat is ongeveer 5 procent van het huishoudbudget.

Energietarieven

Sinds april 2011 is energie ruim 12 procent duurder geworden. Per 1 juli gaan de energietarieven iets omlaag. Dat is geen reden om minder scherp op het verbruik te letten. Ruim acht op de tien respondenten zeggen bij een halvering van de prijzen net zo zuinig met energie om te gaan.

Bij een verdubbeling van de tarieven zegt ruim de helft extra maatregelen te treffen, terwijl 25 procent zegt nu al maximaal te besparen en geen verdere mogelijkheden te zien.

Bijna driekwart van de consumenten heeft de energieprijzen recent niet vergeleken. Van de Nederlanders die energieprijzen bekeken hebben en goedkoper uit zijn bij een concurrent, is slechts 19 procent daadwerkelijk overgestapt.