Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil de houdbaarheid van beltegoed voorlopig aan de markt overlaten. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over telecommunicatie.

Een meerderheid in de Kamer vindt dat beltegoed voor mobiele telefoons minimaal een halfjaar te gebruiken moet zijn. De minister zou dat wettelijk moeten regelen.

Kamp sprak van een 'serieus probleem' en hij zegde toe om het te zullen aankaarten bij de providers. Het is echter eerst aan deze bedrijven om het probleem op te lossen, aldus de minister.

De Consumentenbond dringt er al langer op aan om beltegoed minimaal een halfjaar houdbaar te maken. Volgens de bond raken bellers samen elke maand 68 miljoen euro aan beltegoed kwijt. Volgens providers als KPN en Vodafone gaan de prijzen omhoog als klanten hun beltegoed langer willen behouden.

Storing

Kamp voelt er tevens niets voor om klanten al te compenseren bij een internet- of telefoniestoring die korter dan twaalf uur duurt.

Een Kamermeerderheid van PvdA, PVV, D66, CDA drong tijdens het debat aan op een kortere termijn, waarbij vier uur werd genoemd. Kamp is nog niet van plan om zijn voorstel aan te passen. Hij wees erop dat Nederland voorop loopt in Europa met de compensatieregeling.

Verder vindt de bewindsman dat er sprake moet zijn van 'substantieel ongemak' voordat consumenten aanspraak moeten kunnen maken op compensatie. Hij riep de Kamer op om de huidige regeling te accepteren en te kijken hoe die uitwerkt. Later kan alsnog worden besloten tot een aanscherping.

Providers

De minister verwacht ook dat providers op dit punt gaan concurreren. Als nu wordt vastgelegd dat na twaalf uur een vergoeding wordt uitgekeerd, zullen er straks aanbieders zijn die al compensatie na zes uur storing beloven, hoopt Kamp.

De minister kondigde vorige week aan dat telecomproviders worden verplicht bij storingen van telefonie en internet die langer dan twaalf uur duren hun klanten te compenseren. De vergoeding wordt gekoppeld aan de maandelijkse abonnementskosten.