De VVD vindt dat gemeenten te veel rekenen voor de aanleg van supersnel internet. De partij wil dat minister Henk Kamp van Economische Zaken hierover gaat praten met lokale overheden.

De partij bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf dinsdag. Het liberale Kamerlid Bart de Liefde heeft samen met de sector als steekproef de leges voor glasvezel in circa 60 grote, middelgrote en kleine gemeenten bekeken.

De tarieven zijn ''waanzinnig'' omhoog gegaan, meent de VVD'er. Zo berekent Rotterdam volgens hem 5,40 euro per meter kabel die de grond ingaat. Glasvezel kan een grote stad dan miljoenen opleveren, zegt hij. ''Het lijkt wel een lokale internetbelasting.''

Volgens De Liefde staat het beleid haaks op een verordening van de EU over het verlagen van de kosten voor breedbandinternet. Verder vertragen gemeenten die veel vragen de komst van supersnel internet en dat is weer niet goed voor de Nederlandse concurrentiepositie, meent hij.

Verkoopwijze

De Consumentenbond maakt zich vooral zorgen over de verkoopwijze van glasvezel en roept de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op strenger toezicht te houden.

Veel contracten worden aan de deur verkocht, maar voldoen niet aan alle wettelijke eisen. Zo bevatten contracten vaak geen informatie over opzegmogelijkheden. Ook worden beloftes van colporteurs niet volledig nagekomen.

"Als de beloftes niet zwart op wit staan, kun je moeilijk bewijzen dat ze gedaan zijn. Ook heb je aan de deur geen mogelijkheid om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Als je meteen moet tekenen, heb ik maar één advies: niet doen!", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.