Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft contact opgenomen met de Amerikaanse belastingdienst. Hij wil inzage in een databestand over mensen en bedrijven die hun geld hebben gestald in belastingparadijzen om de fiscus te ontwijken.

Dat meldt zijn woordvoerder zaterdag.

De belastingautoriteiten in de VS, Groot-Brittannië en Australië hebben deze week gemeld dat zij een database analyseren met 400 gigabyte aan gegevens over 'complexe offshore-structuren'. Weekers wil graag horen wat de aard van die gegevens is.

Dagblad Trouw en andere internationale media hebben onlangs gepubliceerd uit een database over belastingparadijzen. Daarin blijken namen te staan van politici, wapenhandelaren en zakenmensen uit verschillende landen.

Trouw weigerde Weekers inzage te geven. Het is niet duidelijk of dit hetzelfde bestand is als waarover de Amerikanen, Britten en Australiërs beschikken.

Nederlanders die op een dergelijke lijst voorkomen, kunnen rekenen op actie van de staatssecretaris. Mensen en bedrijven die belasting blijken te hebben ontdoken via offshore-constructies, worden aangeschreven en krijgen een terugvordering.