Nederlanders zijn iets minder van hun inkomen kwijt aan belastingen en verplichte premies dan andere Europeanen.

Belastingen en sociale premies waren in Nederland in 2011 goed voor 38 procent van de totale economie, terwijl het gemiddelde in de Europese Unie op 39 procent ligt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Volgens het CBS is het opvallend dat de grote onderlinge verschillen tussen de Europese landen nauwelijks zijn afgenomen sinds 1995. Veel landen die in 1995 lage belastingen en sociale premies hadden, hebben die alleen maar verder verlaagd.

De laatste tijd neemt de kritiek op grote belastingverschillen toe. Vorige maand lekten de gegevens en financiële details van wereldwijd meer dan 120 duizend trustkantoren uit, die gebruik maken van belastingparadijzen.

Denemarken

In de EU heeft Denemarken de hoogste belastingdruk, met 48 procent van het bruto binnenlands product (bbp), gevolgd door zweden met 46 procent. Zuiderbuur België is het land dat in de eurozone de hoogste belastingdruk heeft, met 44 procent.

De laagste belastingdruk is te vinden in Oost-Europa. In Litouwen en Bulgarije gaat respectievelijk 26 en 27 procent van het bbp op aan belastingen. Beide landen hadden in 1995 nog een belastingdruk van respectievelijk 27,5 en 30,9 procent. Letland maakt de top drie van laagste belastingen compleet, met 28 procent van het bbp.

Het CBS heeft in Nederland ook de premie voor de zorgverzekering meegerekend in de belasting- en premiedruk, omdat het een verplichte verzekering betreft.