In Utrecht is donderdagmiddag het eerste exemplaar geslagen van de laatste officiële munt waarop koningin Beatrix staat afgebeeld.

Het gaat om het zogenoemde Vrede van Utrecht-vijfje. Het is op de dag af driehonderd jaar geleden dat in Utrecht een eind kwam aan een lange reeks oorlogen.

De eerste slag munt werd geslagen door voormalig NOS-anchor Philip Freriks onder toeziend oog van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en muntmeester Maarten Brouwer.

Op de munt is op de ene kant het hoofd van Beatrix te zien omringd door een krans van 35 ganzenveren. Aan de andere kant tekenen ganzenveren een wereldbol met in het midden het wapen van Utrecht. De veren verwijzen naar de 35 deelnemende delegaties aan het verdrag.

Munten

Normale euromunten met de beeltenis van koningin Beatrix worden al niet meer geslagen, zo vertelt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Munt. Wanneer er munten komen met het hoofd van koning Willem-Alexander is nog niet bekend.

"Daar gaat een heel proces aan vooraf. Zo moet er nog een ontwerp komen en dat is er nog niet", aldus de zegsvrouw.

In totaal worden 2013 vijfjes geslagen. Ze zijn vanaf vrijdag verkrijgbaar in het Muntgebouw, postkantoren en -agentschappen.