De kosten die onder meer banken en winkeliers maken voor betalingen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Daar profiteert ook de consument van, omdat de kosten van het betalingsverkeer worden doorberekend.

Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

Een pinbetaling kostte de winkelier en de bank vorig jaar ongeveer dertig cent om te verwerken. In 2002 was dat nog 49 cent. De kosten van een betaling in contanten zijn in diezelfde periode juist gestegen van dertig cent naar 44 cent.

Tussen 2002 en 2009 zijn de kosten die banken, winkeliers en DNB moesten maken voor pinbetalingen en contante betalingen met 9 procent gedaald, van 2,6 miljard naar 2,4 miljard euro. Deze besparing scheelt ieder huishouden in Nederland ''al snel 50 euro per jaar’’, aldus DNB.

Trend

De centrale bank meldde dat volgens ''een ruwe benadering van de maatschappelijke kosten in 2012 blijkt dat de dalende trend zich na 2009 heeft voortgezet’’.

Volgens DNB kunnen nog honderden miljoenen euro's bespaard worden als mensen vaker met pin betalen. In 2009 werd een op de drie betalingen met een pinpas gedaan.

Als dat zou stijgen tot een op de twee betalingen, zou dat in 2009 een besparing van tweehonderd miljoen euro hebben opgeleverd. Omdat de prijsverschillen tussen pinbetalingen en cashbetalingen sindsdien zijn opgelopen, is de potentiële besparing de laatste jaren nog verder toegenomen.