In 2014 heldere rekening na doktersbezoek

Patiënten krijgen in 2014 een begrijpelijk kostenoverzicht na een medisch bezoek.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat donderdag toegezegd in overleg met de Tweede Kamer, die hoopt dat al die extra controlerende ogen die een rekening bekijken ''wittejassencriminaliteit'' voorkomt.

Volgens de minister geven zorgverzekeraars al steeds meer inzicht in de rekeningen. ''Maar wij willen het nog duidelijker. Het moet wel iets worden waar iedereen blij mee is'', aldus Schippers die beloofde dat het in 2014 wordt geregeld.

Ze overlegt met verzekeraars hoe het overzicht verhelderd kan worden en niet alleen digitaal, maar ook op papier beschikbaar komt.

Fraude

Zeker nu de zorgkosten stijgen, wil de Kamer dat alles op alles wordt gezet om zorgfraude grondiger aan te pakken. Volgens schattingen wordt er jaarlijks voor zo'n 7 miljard euro gefraudeerd in de zorg.

Schippers benadrukte dat het aanpakken van foute declaraties en oplichting ook voor haar prioriteit heeft. Hoewel onderzoek in 2003 geen duidelijkheid bracht over de omvang ervan, laat ze mogelijke fraude en oplichting in de zorg op aandringen van de Kamer nog eens onder de loep nemen.

NUwerk

Tip de redactie