Ruim een op de tien huishoudens (11 procent) heeft wegens de hogere assurantiebelasting verzekeringen aangepast. Daarnaast geeft 9 procent aan dat binnenkort te gaan doen.

Dat blijkt uit onderzoek van ING.

De assurantiebelasting is per 1 januari verhoogd van 9,7 naar 21 procent. Dat heeft gevolgen voor de premie van nagenoeg alle verzekeringen behalve de zorgverzekering.

Van de huishoudens die hun verzekeringen hebben gewijzigd heeft 36 procent een of meerdere goedkopere verzekeringen afgesloten. Bijna een op de vijf heeft verzekeringen opgezegd en 4 procent heeft dubbele dekkingen teruggebracht.

Verzekering

Inkomens tot 32.200 euro hebben vaker hun verzekering aangepast dan inkomens boven 38.800 euro, namelijk 20 procent tegenover 11 procent.

Nederlanders die zeggen nog van plan te zijn actie te ondernemen, denken vooral te besparen door goedkopere verzekeringen (49 procent) af te sluiten, verzekeringen op te zeggen (36 procent) of de dekking aan te passen (18 procent).

Nog eens 18 procent wil eventuele dubbele dekkingen onder de loep nemen.

Premie

Volgens eigen zeggen zijn huishoudens gemiddeld 110 euro kwijt aan verzekeringen, naast het bedrag dat ze betalen voor de zorgverzekering.

Jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn met 75 euro goedkoper uit. Nederlanders tussen de 45 en 55 jaar betalen gemiddeld de meeste premie, namelijk 130 euro per maand.